xionidis gia efimerida Εκλογές ΚΕΔΕ

 Κατά Μπουτάρη-Καμίνη

«Φουντώνει» απ’ ότι φαίνεται ο προεκλογικός αγώνας ενόψει των εκλογών της ΚΕΔΕ, αφού άρχισαν να διαμορφώνονται κινήσεις για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ανακοίνωση που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφεται και από το δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως απάντηση στην κίνηση που συγκρότησαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

Η κίνηση αποτελείται από 8 κεντροδεξιούς δημάρχους, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αμφισβητούν την προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων, του δημάρχου Θεσσαλονίκης και άλλων έξι δημάρχων (Αχαρνών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Χανίων), να συγκροτήσουν ανεξάρτητη κίνηση ώστε να πρωταγωνιστήσουν στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Οι οκτώ δήμαρχοι εξαπολύουν επίθεση στους δυο δημάρχους για τις σχέσεις τους με κόμματα αμφισβητώντας την “ανεξάρτητη αυτοδιοικητική” προσέγγιση που επιχειρούν, ενώ θέτουν και μια σειρά από ερωτήματα. Οι δήμαρχοι που αποτελούν τη νέα κίνηση είναι οι: Βοσκόπουλος Ιωάννης – Δήμαρχος Φλώρινας, Καμπόσος Δημήτριος – Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Καφαντάρης Δημήτριος – Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Μελετίου Νικόλαος – Δήμαρχος Ασπροπύργου, Παρίσης Αλέξανδρος – Δήμαρχος Κεφαλληνίας, Τζίτζιος Ιωάννης – Δήμαρχος Σιθωνίας, Χατζηδάκης Διονύσιος – Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Χιονίδης Σάββας – Δήμαρχος Κατερίνης.

Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

“Με αφορμή το κείμενο που δημοσιεύθηκε σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Κ.Ε.Δ.Ε. θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις, σχετικά με το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Η πρόσφατη κρίση ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον ουσιαστικό θεσμικό, πολιτικό, και κυρίως κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία παρά τις σημαντικές περικοπές των πόρων, κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες και αποτέλεσε βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

– Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν ότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια.

– Το αίτημα για «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση» είναι σωστό και κοινώς αποδεκτό.

Επειδή όμως η ανεξαρτησία δεν μπορεί να αποτελεί μία ευκαιριακή ταμπέλα για την εκπλήρωση προσωπικών ή κομματικών στόχων, ανεξάρτητα αν αυτή την περίοδο είναι πολύ «της μόδας», διατυπώνουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο της κίνησης των έξι που έγιναν πέντε, τον Ιούνιο του 2013 (γιατί άραγε αποχώρησε ο κύριος Ιωακειμίδης την τελευταία στιγμή;) θα παρατηρήσει μία άλλη προσέγγιση για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το σημερινό κείμενο. Μια προσέγγιση καθαρά κεντροαριστερή και καθόλου ανεξάρτητη. Με δεδομένο ότι οι βασικοί πρωτεργάτες και των δύο κειμένων είναι οι ίδιοι (Καμίνης και Μπουτάρης), τι άλλαξε από τότε;

2. Ο «ανεξάρτητος» κύριος Μπουτάρης γιατί δήλωνε σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές ότι είναι πιο Πασόκος από τους Πασόκους (Οκτώβριος 2013).

3. Ο «ανεξάρτητος» κύριος Καμίνης πριν από τον πρώτο γύρο καθώς και μετά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου με ποιά κομματικά επιτελεία και πόσες φορές συναντήθηκε, τί διαπραγματεύθηκε μαζί τους και εάν αληθεύει ότι ζήτησε να μοιραστούν ψηφοδέλτιά του από τοπικές επιτροπές συγκεκριμένων κομμάτων;

4. Όταν ξεκίνησε η κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος εκλογής των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο την πλήρη αποδέσμευση από τα κόμματα και τους μηχανισμούς ποιά ήταν η στάση των σημερινών «ανεξάρτητων» συναδέλφων;

Η αλήθεια είναι ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε χρόνια με αυτή – γνωριζόμαστε πολύ καλά. Σεβόμαστε ξεκάθαρα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων και θεωρούμε απολύτως θεμιτές τις φιλοδοξίες τους, τόσο για αυτοδιοικητικούς όσο και για ευρύτερους πολιτικούς ρόλους.

Πιστεύουμε όμως ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αυτό που απαιτείται δεν είναι γενικόλογα πολιτικά κείμενα, που προσπαθούν να λειτουργήσουν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, αλλά σοβαρές, στοχευμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση.

Πέρα και πάνω από όλ
α όμως απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια”.