08Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων έγινε το βράδυ της Δευτέρας 25 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Κώστα Δημόπουλου, του νέου δημοτικού συμβουλίου και των νέων συμβούλων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Δίου – Ολύμπου.
Η τελετή ορκωμοσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο ανοιχτό Θέατρο του Πάρκου Λιτοχώρου. Η διαδικασία άρχισε με την ανακοίνωση των ονομάτων του νέου δημάρχου καθώς επίσης και των νέων δημοτικών και τοπικών συμβούλων Δίου-Ολύμπου, οι οποίοι υπέγραφαν στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας. Ακολούθησε σύντομη τελετή με τις ευχές της Εκκλησίας δια στόματος του Μητροπολίτη και η ανάγνωση του θρησκευτικού όρκου από τον Μητροπολίτη και επανάληψη από τον νέο δήμαρχο. Πολιτικό όρκο έδωσαν για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» οι Κ. Κουρίτα και Δ. Αγοραστός και για την «Αλλαγή Πορείας» ο Ά. Ρεμπατσιός.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής, αυτοδιοικητικής και στρατιωτικής εξουσίας του τόπου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γ. Κωνσταντόπουλος, Α. Μάνη-Παπαδημητρίου, η αντιπεριφερειάρχης Σ. Μαυρίδου, ο διοικητής της Τ.Θ. Ταξιαρχίας Λιτοχώρου Ι. Τζανιδάκης, ο δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης, ο απερχόμενος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ. Παπαθανασίου, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου π. Μάξιμος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Τσιμήτρης, ο πρ. νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, , καθώς επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου.
Κ. Δημόπουλος: Θα είμαστε υπηρέτες του κόσμου

Στην ομιλία του ο νέος δήμαρχος Κ. Δημόπουλος τόνισε ότι η ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής είναι τεράστια για έναν επιπλέον λόγο καθώς τα ιερά χώματα του τόπου επισκέφτηκαν και λάτρεψαν σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας μας, από το Μ. Αλέξανδρο, τον Αρχέλαο και τον Κοσμά τον Αιτωλό μέχρι το Ρήγα Φεραίο και τον Εμμανουήλ Κριαρά. «Αισθανόμαστε λιλιπούτειοι στο άκουσμά τους. Γίναμε όμως τιτάνες από την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Το μήνυμά σας ήταν ηχηρό: Πρέπει σ’ αυτόν τον τόπο να δημιουργήσουμε και να τον θέσουμε σε τροχιά ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο καθένας πρέπει να γίνει χρήσιμος στο κοινό σύνολο, άνθρωπος της προσφοράς και σκεπτόμενος πολίτης. «Δεν πρέπει μόνο να κοιτάμε τι έκανε ο δήμος για τους πολίτες. Πρέπει να αναλογιστούμε τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε πολίτης και ο καθένας από εμάς στο δήμο, που σήμερα χρειάζεται τη συμμετοχή σας περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε. Ο νέος δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του δήμου, τον απερχόμενο δήμαρχο Γ. Παπαθανασίου και του ευχήθηκε καλή συνέχεια σε ό,τι επιλέξει, καθώς επίσης και όλους όσοι έθεσαν υποψηφιότητα με οποιοδήποτε συνδυασμό.
Γ. Παπαθανασίου: Παραλάβαμε χρέη, παραδίδουμε πλεόνασμα
Από την πλευρά του ο Γ. Παπαθανασίου στο χαιρετισμό του ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη ώστε να ανταποκριθούν στις δυσκολίες. Ο απερχόμενος δήμαρχος επισήμανε ότι σήμερα τα οικονομικά του δήμου είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από 3,5 χρόνια, οπότε και ανέλαβε.
Ο απερχόμενος δήμαρχος ανέφερε πως το 2011 που ανέλαβε, παρέλαβε χρέη άνω των 18.000.000 ευρώ, ποσό που σήμερα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Συγκεκριμένα, ο δήμος Δίου-Ολύμπου το 2011 είχε υποχρεώσεις προς εργολάβους και προμηθευτές 9.041.000 ευρώ, χρέη προς τράπεζες ύψους 7.500.000 ευρώ καθώς επίσης και άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους ύψους 1.500.000 ευρώ (ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ κλπ). «Προχθές ψηφίσαμε τον ισολογισμό του δήμου μας. Οι οφειλές προς εργολάβους και προμηθευτές δεν υπάρχουν πλέον, είναι οι τρέχουσες, δηλαδή γύρω στα 500.000 ευρώ. Τα δάνεια έχουν όλα ρυθμιστεί και από 7.500.000 ευρώ έχουν μειωθεί στα 5.500.000 ευρώ και πληρώνονται όλα στην ώρα τους. Επίσης, οι οφειλές προς τρίτους είναι οι τρέχουσες. Κύριε δήμαρχε, σας αφήνουμε και ένα πλεόνασμα ύψους 1.800.000 ευρώ, που παρ’ όλα αυτά δεν το ψηφίσατε προχθές στον ισολογισμό, στο δημοτικό συμβούλιο», είπε ο κ. Παπαθανασίου.
Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε εκείνους που συμμετείχαν στους συνδυασμούς, στους υπαλλήλους του δήμου, στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Χαιρετισμοί των επικεφαλής παρατάξεων
Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών και συγκεκριμένα οι Γ. Φαρμάκης, Κ. Δημητριάδης, Κ. Κουρίτα και Α. Ρεμπατσιός.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ευχήθηκε στη νέα διοίκηση καλή δύναμ
η στο δύσκολο έργο της και πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός του οφείλει να επιτελέσει στο ακέραιο το έργο του σαν αντιπολίτευση.
«Η χώρα ζει, εδώ και αρκετά χρόνια, δύσκολες στιγμές. Εξίσου δύσκολες στιγμές ζει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Εύχομαι, λοιπόν, ειλικρινά, στη νέα διοίκηση του δήμου να έχει καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει για την επόμενη πενταετία. Εμείς από την πλευρά μας, σαν αντιπολίτευση, οφείλουμε -και θα το πράξουμε- να επιτελέσουμε στο ακέραιο τον ρόλο που εσείς οι δημότες μάς επιφυλάξατε. Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά και ο Θεός βοηθός» ανέφερε.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι η παράταξή του αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες που της αναλογούν με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και ανάπτυξη στον τόπο, με σκοπό την επιτυχία στο έργο της δημοτικής αρχής, που χρειάζεται τη σύμπνοια και τη συνεργασία.
Η κ. Κουρίτα από την άλλη τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο κατάλογος των προβλημάτων ατελείωτος και πρόσθεσε πως η παράταξη θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού. Τέλος ο κ. Ρεμπατσιός υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του θα αγωνιστεί ώστε οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών αναγκών απέναντι στην κεντρική εξουσία.