Συστατικά
Για τα pancakes
180 γρ. ξινόγαλο
1 αβγό, μεσαίο
50 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. κοφτό κακάο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο, για το ψήσιμο
Για τη γκανάζ
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. γάλα
200 γρ. κουβερτούρα 65%
Για το σερβίρισμα
100 γρ. φράουλες
φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα pancakes
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, το αβγό, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το κακάο, αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα των στερεών στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. βούτυρο.
Βάζουμε 2 κ.σ. από το μείγμα στο τηγάνι και ψήνουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά. Ψήνουμε τα pancakes σε δόσεις. Σε κάθε δόση προσθέτουμε 1 κ.γ. βούτυρο.
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γκανάζ
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει το βούτυρο.
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε το καυτό μείγμα από το τηγάνι στο μπολ με την κουβερτούρα και αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να μαλακώσει η κουβερτούρα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σερβίρουμε τα pancakes με τη γκανάζ, φράουλες και φύλλα δυόσμου.
Πηγή: akispetretzikis.com