Συστατικά
200 γρ. μπέικον, σε κομμάτι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. μανιτάρια champignon
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. γκούντα, τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 γρ. ένταμ, τριμμένο
150 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1 κ.γ. ρίγανη
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
600 γρ. γάλα
5 αβγά, μεσαία
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
400 γρ. ψωμί για τοστ

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα παντού. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 5-8 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος από τα μανιτάρια.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα τυριά, τη ρίγανη, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και κάνουμε στη βάση του μια στρώση από ψωμί του τοστ.
Απλώνουμε το μισό μπέικον, τα μισά τυριά και καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση ψωμιού. Απλώνουμε το υπόλοιπο μπέικον και τα υπόλοιπα τυριά.

Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να απορροφήσει υγρασία όλο το ψωμί. Ιδανικά μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη, για 2-3 ώρες.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και σερβίρουμε.

Tip
Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος εξαρτώνται από το αν ψήσουμε κατευθείαν το σουφλέ μας ή από το αν το ψήσουμε από το ψυγείο. Αν το βάλουμε ψυγείο τότε ψήνουμε στους 170ο C για 60 λεπτά

Πηγή:akispetretzikis.com