Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, από τις 8 Μαρτίου 2012
Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου
πρόληψης καρκίνου του μαστού
SAM_4148Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, από τις 8 Μαρτίου 2012
Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου πρόληψης καρκίνου του μαστού
Την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ξεκινά στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης η λειτουργία του κέντρου πρόληψης καρκίνου του μαστού. Το Κέντρο είναι εξοπλισμένο με μαστογράφο, σύγχρονο υπέρηχο και είναι στελεχωμένο από ειδική επιστημονική ιατρική ομάδα. Με τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης δίνεται η δυνατότητα πρόληψης σε όλες τις γυναίκες πάνω από 39 ετών, οι οποίες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2351350386 235150234 235150235 και να κλείνουν ραντεβού.
Η επίσημη παρουσίαση της Μονάδας έγινε, χθες το πρωί, από το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιο Φαρμάκη, συνοδευόμενος από τους Γιατρούς που θα λειτουργούν τη Μονάδα, Αθανάσιο Στεφανίδη, Δ/ντη Ακτινολογικού, Βασιλική Καραδήμου, Ακτινολόγος και τον γιατρό γενικής χειρουργικής Νίκο Γκιάτα. Στη συνέντευξη τύπου επίσης παραβρέθηκαν η Βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία πρωτοστάτησε  στο να γίνει η νέα μονάδα στο νοσοκομείο Κατερίνης, η κα. Ράνια Πάτρα από την κίνηση γυναικών Πιερίας για την ίδρυση μονάδας καρκίνου πρόληψης μαστού, καθώς και ο Αναπληρωτής Διοικητής Μανώλης Κοσμαδάκης.

Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ενώ το διαγνωστικό κέντρο κάθε Τρίτη και Τετάρτη, ενώ αρχικά υπολογίζεται πως θα μπορούν να εξετάζονται 20 άτομα στο ιατρείο και 10 στον μαστογράφο.
Ο προληπτικός έλεγχος συνίσταται από τους γιατρούς σε όλες τις γυναίκες να εξετάζουν το στήθος τους προσεκτικά 1 φορά το μήνα. Γυναίκες μεταξύ 20-39 πρέπει να εξετάζει ο γιατρός το στήθος τους τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια. Γυναίκες μικρότερες των 35 ετών που δεν βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου δεν χρειάζεται να κάνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο. Γυναίκες από 40-49 ετών πρέπει να μιλούν με τον γιατρό τους σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία, ανάλογα με τους κινδύνους και τις προτιμήσεις. Γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο μαστογραφία.
Σημειώνεται πως ο καρκίνος του μαστού συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών, δεν έχουν γεννήσει ποτέ, έκαναν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30, δεν έχουν θηλάσει ποτέ, είναι πάνω από 40% πιο βαριές από το ιδανικό τους βάρος, είχαν περίοδο από πολύ μικρές ή είχαν εμμηνόπαυση πολύ αργά, έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση, καρκίνο και στους 2 μαστούς ή καρκίνο στις ωοθήκες.