ΜΑΡΤΙΟΣ 2011


Ο… «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση φέρνει αντιδράσεις!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και γονέων  σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Συνάντηση με τους δημάρχους όλης της χώρας, όπως και της Πιερίας,  έχει για το θέμα  η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Έχοντας στα χέρια της ήδη, τις προτάσεις όλων των Διευθυντών Εκπαίδευσης για το ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να συγχωνευθούν , η υπουργός Παιδείας  συναντήθηκε,   ύστερα από πρόσκλησή της , με τους Δημάρχους όλης της χώρας, εγκαινιάζοντας έτσι μια πρώτη επαφή , όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά συνολικά για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη μεταφορά μαθητών .
Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κατερίνη
Στους δρόμους για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι της Κατερίνης, αντιδρώντας  στα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο και λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Την καθιερωμένη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, πραγματοποίησαν οι απεργοί της Τετάρτης. Εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των παρατάξεων και κλαδικών σωματείων.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Με σατιρισμό της επικαιρότητας αλλά και αισιόδοξα μηνύματα πραγματοποιήθηκε το 29ο καρναβάλι της Βροντούς, που φέτος παρά τη σοβαρή έλλειψη χρημάτων, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε κανονικά στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Το ότι έγινε κανονικά το καρναβάλι στη Βροντού. Την Καθαρά Δευτέρα σε πολλές περιοχές της Πιερίας γιόρτασαν τα Κούλουμα, αν και ο καιρός μετά το μεσημέρι δεν το επέτρεψε. Στην πραγματοποίηση του βροντινού καρναβαλιού εργάστηκε πρωτίστως ο πολιτιστικός σύλλογος Βροντούς με τη στήριξη του δήμου Δίου-Ολύμπου, συνέβαλαν όμως και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία της περιοχής καθώς και πολλοί ανώνυμοι εθελοντές, νέοι στην πλειοψηφία τους, που με το μεράκι τους, το κέφι τους και τις ιδέες τους εργάστηκαν για τη δημιουργία των αυτοσχέδιων σατιρικών αρμάτων τα οποία, μαζί με τους ίδιους, παρέλασαν το μεσημέρι της Κυριακής. Πολλές ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Πιερία τόσο την Κυριακή της Αποκριάς όσο και την Καθαρά Δευτέρα. Το κάψιμο των κέδρων, την Κυριακή, αναβίωσε στην Παλιόστανη, Τα Ρυάκια και την Καστανιά, ενώ την καθαρά Δευτέρα εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Κολινδρό, το Αιγίνιο, τον Μακρύγαλο και τις Αλυκές Κίτρους. Ο κόσμος που έσπευσε στις εκδηλώσεις ήταν αρκετός, καθώς ιδιαίτερα τις πρωίνές ώρες το επέτρεψε και ο καιρός.


Το ποτάμι επιστρέφει στην 19ης Μαϊου

Σε χώρο πρασίνου και αναψυχής αναμένεται να μετατραπεί η οδός 19η Μαϊου, καθώς στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης είναι να φέρει στη ζωή του Κατερινιώτη και πάλι τον… «Μοσχοπόταμο», («Κουραδάς», όπως ήταν γνωστή η ονομασία στους περισσότερους Κατερινιώτες), δηλαδή το ποταμάκι που υπήρχε πριν από μερικές δεκαετίες στο σημείο που βρίσκεται σήμερα μία από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο.
Στον σχεδιασμό της Διοίκησης του Δήμου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, είναι να «τρέξει» και πάλι νερό στο συγκεκριμένο σημείο, με τεχνητά μέσα, ενώ δεξιά και αριστερά να υπάρχουν χώροι πρασίνου και αναψυχής.


«Εχθρικό» τοπίο για τους αγρότες!
«Εχθρικό»  χαρακτηρίζουν το τοπίο οι αγρότες της Πιερίας, καθώς μια σειρά από προβλήματα αναμένεται να διογκωθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί, η πλειοψηφία των οποίων έχει λάβει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στη φετινή σοδειά, ενώ έχασαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους από τις επιδοτήσεις. Επιπλέον, σε πολλούς αγρότες δεν έχει επιστραφεί εδώ και δύο χρόνια τα ποσά για τις εγγυητικές που καταβάλλουμε για τους αλλοδαπούς και συν τοις άλλοις τους ζητείται τώρα  να επιστρέψουν τον ΦΠΑ. Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα του αγροτικού όπως αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, με πρωτοβουλίας της κας Σοφίας Μαυρίδου.
Μεγάλη συγκέντρωση στην Κατερίνη για τις συγχωνεύσεις σχολείων
Μία από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Κατερίνη ήταν της Παρασκευής, με μαθητές από 6 έως 18 ετών, γονείς, εκπαιδευτικούς, ιερείς των χωριών και τοπικές αρχές να διαμαρτύρονται για τα λουκέτα σε 21 Δημοτικά, 16 Νηπιαγωγεία και 1 Λύκειο της Πιερίας. 7χρονα παιδάκια από τα χωριά του νομού μας, μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, και κρατώντας πανό στα χέρια τους, φώναζαν συνθήματα κατά της απόφασης του υπουργείου παιδείας. Οι διαδηλώσεις στην Κατερίνης ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι με την πορεία των μαθητών και γονέων του λυκείου Κολινδρού.
Στις 13:30 το μεσημέρι, μαζί με μαθητές και γονείς από χωριά της Πιερίας, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας. Στη δυναμική συγκέντρωση  διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Στο σύντομο χαιρετισμό τόσο η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φρειδερίκη Βάσσου όσο και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θόδωρος Σιαμάγκας επέκριναν την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη κατάργηση  των σχολείων, καταγγέλλοντας το για απουσία διαλόγου, σημειώνοντας πως ο αγώνας θα συνεχιστεί για αρθούν οι αδικίες. Ο Βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος σημείωσε πως πάρθηκαν αποφάσεις ακόμη και εν αγνοία των βουλευτών, καθώς κανείς δεν τους ρώτησε για το συγκεκριμένο θέμα.


Εγκρίθηκε η Δημοπράτηση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης
Εγκρίθηκε η Δημοπράτηση για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου.  Σε δύο μήνες, αφού πρώτα ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται για το διεθνή διαγωνισμό, το έργο θα δημοπρατηθεί και ο εργολάβος που θα προκύψει θα αναλάβει την κατασκευή του.  Σημειώνεται πως το Πολιτιστικό Κέντρο θα κατασκευαστεί στον ελεύθερο χώρο, ανατολικά των ΚΤΕΛ και θα είναι συνολικού εμβαδού  4.700 τ.μ., ενώ η χωρητικότητα του θεάτρου θα είναι 488 θεατές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών του Κ. Αγίου  Ιωάννη στην Κατερίνη για το κλείσιμο
του σχολείου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Κατερίνης πραγματοποίησαν μαθητές και γονείς από τον Κάτων Άγιο Ιωάννη, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου παιδείας να συγχωνεύσει το Δημοτικό του Σχολείο με αυτό του Κορινού. Οι μαθητές κρατώντας πανό στα χέρια τους φώναζαν για αρκετή ώρα συνθήματα κατά της απόφαση του υπουργείου, δηλώνοντας – μαζί με τους γονείς – πως δεν θα επιτρέψουν να περάσει αυτή η απόφαση.

Κολινδρός: Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας για την συγχώνευση του Λυκείου

Λαϊκός ξεσηκωμός στον Κολινδρό για τη συγχώνευση του Λυκείου, με τους μαθητές, τους γονείς και κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την άδικη απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ μαθητές, με μπροστάρηδες τα παιδιά του λυκείου Κολινδρού κρατώντας στα χέρια μαύρες σημαίες, γονείς εκπαιδευτικοί, έχοντας στο πλευρό τη δημοτική αρχή Πύδνας – Κολινδρού,  πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κατερίνης.

Καίνε τα καπνά τους στο Δίον
Σε απόγνωση  βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας, λόγω των χαμηλών τιμών που δίνουν οι εταιρίες στα καπνά, που ξεκινούν από 1,40 ευρώ και φτάνουν μέχρι το 4,15 ευρώ το κιλό, την ώρα που το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 3 ευρώ ανά κιλό. Οι καπνοπαραγωγοί του Δίον, ως ένδειξης διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές, κάψανε το πρωί του Σαββάτου  καπνά στην πλατεία του χωριού. «Καλύτερα να το κάψω, παρά να το δώσω σε αυτή την εξευτελιστική τιμή», μας ανέφερε καπνοπαραγωγός του Δίον. Αυτό που τους εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι στο χωριό τους τα περισσότερα καπνά ήρθαν σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ μόνον 500 κιλά, από συγκεκριμένο παραγωγό, κοστολογήθηκε με 4,15 ευρώ, δηλαδή η υψηλότερη τιμή που δόθηκε φέτος. Στο Δίον από τους 40 παραγωγούς οι 20 έχουν τιμή στα καπνά τους κάτω από 2,50 ευρώ, ενώ καταγγέλλουν πως η βαθμολογία τους ήταν πολύ καλή.

αντιδράσεις