– Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών

Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Σταθμού Διοδίων στο Αιγίνιο. Το Ελληνικό Δημόσιο αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε συζητήσεις με την «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου»  και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του temponews.gr, στις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι η επικείμενη λειτουργία του Σταθμού Διοδίων Αιγινίου, με την παράλληλη μείωση του κόστους διέλευσης στους σταθμούς των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς.

Η εταιρία
προετοιμάζεται…

Η κοινοπραξία Αιγαίου, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το Υπουργείο, ξεκίνησε   τΙς προετοιμασίες στα διόδια  Αιγινίου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να προσλάβει προσωπικό για την λειτουργία του σταθμού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης της κατασκευής του τμήματος  της  Εθνικής Οδού (Π.Α.Θ.Ε.) Ράχες-Κλειδί στην εταιρία με την επωνυμία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», που υπεγράφη το 2007, προβλεπόταν και η κατασκευή σταθμού διοδίων στην περιοχή του Αιγινίου Ν. Πιερίας  (σταθμός Διοδίων Κλειδί -Αιγίνιο), σε απόσταση μόλις 8,5 χμ. από τα διόδια των Μαλγάρων, Θεσσαλονίκης.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε ήδη από τα τέλη του 2009, εντούτοις δεν ετέθη σε λειτουργία, όπως είχε ανακοινωθεί από την παραχωρησιούχο εταιρία τον Ιανουάριο του 2010.

Μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων δεν λειτουργεί και τα οχήματα διέρχονται από το σημείο αυτό της Π.Α.Θ.Ε. χωρίς χρέωση, επίκειται όμως η λειτουργία του, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την παραχωρησιούχο.

Μάλιστα,  για λόγους αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών από τη μη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου, αυξήθηκε το αντίτιμο των διοδίων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης από 2 ευρώ σε 2,80 ευρώ για να οριστικοποιηθεί τελικά το 2012 σε 2,40 ευρώ. Τμήμα του ως άνω ποσού αποδίδεται στην εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».

Ερώτηση Γ. Κωνσταντόπουλου Α. Μάνη στον
Κ. Χατζηδάκη
Η επικείμενη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.

Οι Βουλευτές Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Άννα Μάνη έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης τον οποίο ενημερώνουν για την υπάρχουσα  κατάσταση με τη λειτουργία των σταθμών διοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, σημειώνοντας πως «σε περίπτωση που τεθεί, εν τέλει, σε λειτουργία ο Σταθμός Διοδίων του Αιγινίου Πιερίας, με παράλληλη διατήρηση του Σταθμού Διοδίων Μαλγάρων –σε απόσταση 8,5 χμ.- ουσιαστικά η Πιερία και δη η Β. Πιερία «απομονώνεται» από την υπόλοιπη Μακεδονία και ιδιαίτερα από την Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Επιπλέον, ρωτούν τ5ον κ. Χατζηδάκη να  σκοπεύει να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού διοδίων Αιγινίου, αν προτίθεται στην περίπτωση λειτουργίας του Σταθμού Διοδίων Αιγινίου (Κλειδί) να καταργήσετε το σταθμό διοδίων Μαλγάρων, και  επίσης εάν, σε περίπτωση λειτουργίας του Σταθμού διοδίων Αιγινίου, προτίθεσθε να παραχωρήσετε ελεύθερες κάρτες διόδου από όλους του σταθμούς διοδίων, που βρίσκονται εντός της Πιερίας, αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους της Πιερίας, κίνηση που στη παρούσα συγκυρία είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά επιβεβλημένη.