ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ Δ. ΖΓΙΑΛΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
* «ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΣ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Νομοσχέδιο για φορολογική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της βουλής των εφήβων και μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην αρμόδια οικονομική επιτροπή ήταν και ένας μαθητής του λυκείου Λεπτοκαρυάς, ο Διονύσης Ζγιάλτος, του Αντωνίου και της Βασιλικής, που φέτος θα είναι στην Γ’ Λυκείου.  Πρόκειται για έναν φέρελπι νεαρό, γεμάτο ζωντάνια, θετικές ιδέες, πλούσιο σε αισθήματα και συναισθήματα, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτόν διαδικασία, να γνωριστεί με άλλους εφήβους βουλευτές από την Ελλάδα αλλά και να συμμετέχει σε συζητήσεις, μαζί με άλλους εφήβους, με τους εκλεγμένους βουλευτές της βουλής για κάποια θέματα που απασχολούν τα νέα παιδιά.
Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο εκλέγονται 300 έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό. Οι 260 είναι από την Ελλάδα, οι 20 εκλέγονται από την Κύπρο ενώ 20 προέρχονται από τον απόδημο Ελληνισμό. Από την Πιερία εξελέγησαν τέσσερις μαθητές της β’ λυκείου για να συμμετάσχουν στην εφηβική βουλή.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Τον έφηβο βουλευτή, Διονύση Ζγιάλτο, συνεχάρη καταρχήν η συντοπίτισσά του αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα για την επιλογή που του έγινε να συμμετάσχει στη βουλή των εφήβων. Επίσης, τον φέρελπι νεαρό συγχαίρει δημόσια, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου.
Ο κ. Παπαθανασίου εκφράζει τη χαρά του που ένας μαθητής τής περιοχής επιλέχθηκε, μεταξύ εκατοντάδων συμμαθητών του, να συμμετέχει σε έναν θεσμό ο οποίος καθιερώθηκε το 1995, έχει αναδείξει απόψεις νέων παιδιών πάνω σε θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει προβάλει προτάσεις και λύσεις με στόχο να έχει καλύτερες προοπτικές η Ελλάδα και ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου επισημαίνει ακόμη ότι θα ήταν πολύ θετικό για τη χώρα μας που εδώ και τρία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, οι εκλεγμένοι βουλευτές να μελετούν και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τούς νεανικούς προβληματισμούς.
«Οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι ανάγκη να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις σκέψεις και απόψεις των εφήβων βουλευτών οι οποίοι μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και υστεροβουλίες εκφράζουν τις αγωνίες τους για το μέλλον της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Παπαθανασίου.  Τέλος, τονίζει ότι οι φετινές προτάσεις των εφήβων βουλευτών για αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αποτυπώθηκαν και σε σχετικό νομοσχέδιο της βουλής των εφήβων, θα πρέπει ιδιαίτερα να ληφθούν υπόψη από την ελληνική βουλή, αν θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα.
ΠΩΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΛΕΠΤΟΚΑΡΙΤΗΣ ΕΦΗΒΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Μιλώντας γι αυτή την εμπειρία του ο Διονύσης Ζγιάλτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όταν φτάσαμε στη βουλή των Ελλήνων, την πρώτη μέρα μάς έγινε ενημέρωση ανά επιτροπή σχετικά με το πρόγραμμά της και το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει.  Η επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ήταν εκείνη των «οικονομικών υποθέσεων, παράγωγης και εμπορίου» και το νομοσχέδιο αφορούσε την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Την επόμενη μέρα το πρωί, οι 3 από τις 5 επιτροπές αναχώρησαν για τις αίθουσες συνεδριάσεων της βουλής όπου και θα συζητούσαν το νομοσχέδιό τους και θα ψήφιζαν τα άρθρα και τις προτάσεις που θα περνούσαν για ψήφιση στη βουλή σε επόμενη συνεδρίαση. Οι άλλες δύο επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής στην οποία συμμετείχα, ξεναγηθήκαμε στην Ακρόπολη καθώς και στο νέο μουσείο της.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να μεταβούμε στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με τον Στέλιο Μάινα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.  Το επόμενο πρωί η επιτροπή στην οποία συμμετείχα, πήγαμε στις αίθουσες συνεδριάσεων της βουλής όπου και ψηφίσαμε επί της αρχής και κατά άρθρο το νομοσχέδιο που είχαμε συζητήσει και ετοιμάσει.
Το επόμενο πρωί όλες οι επιτροπές ξεκινήσαμε για τη βουλή, εκεί οπ
ού θα συνεδριάζαμε και θα ψηφίζαμε για το εάν θα γίνονταν αποδεκτά τα νομοσχέδια. Στο διάλειμμα είχαμε την ευκαιρία να βγάλουμε φωτογραφίες με τους βουλευτές που παρευρίσκονταν και να μιλήσουμε με αυτούς για ζητήματα που μας απασχολούν.  Ακολούθως, συνεχίστηκε η συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας υπερψηφίστηκαν όλα τα νομοσχέδια από τους έφηβους βουλευτές και λύθηκε η συνεδρίαση. Βγάλαμε και αναμνηστικές φωτογραφίες και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να γευματίσουμε και να αναχωρήσουμε στις πατρίδες μας.
Η επαφή με τους άλλους εφήβους ήταν μοναδική και το κλίμα ήταν συναισθηματικά πολύ φορτισμένο στη διάρκεια του αποχαιρετισμού. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία ζωής, εμπειρία που είμαι σίγουρος πως κανείς μας δεν θα ξεχάσει ποτέ του και θα τον συντροφεύει για πάντα. Και κάτι ακόμη. Όλα τα παιδιά δώσαμε όρκο να μη χαθούμε και τα σχέδια για το «reunion» έχουν ήδη ξεκινήσει»…