ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ Γ.ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΣΤΗ 10η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

* ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΟΜΩΣ ΡΗΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – Ε.Ε., ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΧΑΝΟΝΤΑΝ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙ ΤΑ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

* Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ, ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

* ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ.

 

Με επισημάνσεις για τη μεγάλη δυνατότητα συμβολής του αγροτικού τομέα στην αναγέννηση της χώρας μέσα από τις στάχτες της κρίσης, αλλά και με αιχμές εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της κρίσης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Γιώργος Παπαστάμκος, εγκαινίασε τη 10η έκθεση αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/9 στο δημοτικό γήπεδο της Καρίτσας δήμου Δίου-Ολύμπου.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστάμκος, «Ελλάδα χωρίς την ύπαιθρό της δεν νοείται», για να προσθέσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγεννηθεί από την ύπαιθρό της. Μίλησε όμως και για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγροτική ανάπτυξης της Ελλάδας με συγκεκριμένα κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που αν πάψουν να έρχονται στη χώρα, τότε ο αγροτικός τομέας θα κλονιστεί.
Συγκεκριμένα, δίνοντας απάντηση σ’ όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η χώρα είναι ικανή να έρθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση (προφανώς λόγω των μέτρων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αρχικά ανέφερε ότι από τα 55 δισ. ευρώ που ετησίως διατίθενται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγροτικό τομέα, τα 2,5 δισ. ευρώ περίπου κατευθύνονται στην Ελλάδα.
«Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεπαγόταν την παύση της μεταφοράς γεωργικών πόρων 2,5 δισ. ευρώ περίπου στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ειρωνεύτηκε, με τον τρόπο του, εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν θα συμβεί και κανένα κακό αν γίνει αυτή η ρήξη Ελλάδας – Ε.Ε, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κι αν μπορεί να αντιτάξει κανείς ότι η εθνική μας οικονομία στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης μιας δικιάς μας αγροτικής πολιτικής αποκομμένης από την ευρωπαϊκή πολιτική, θα του έλεγα «μπράβο» που μπορεί να βρίσκει τέτοιες λύσεις», σημείωσε ο κ. Παπαστάμκος.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, μεταξύ των άλλων που είπε, έκανε αναφορά και στον αγρότη επιχειρηματία: «Ο αγρότης πλέον θα είναι επιχειρηματίας και αυτό ακριβώς αναδείχθηκε μέσα από την τελευταία συνάντηση στο 19ο συνέδριο των νέων αγροτών που έγινε στο Ελατοχώρι. Αυτό αναδεικνύει τη στροφή που δίνεται από τον νέο αγρότη στον αγροτικό τομέα».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, μιλώντας στα εγκαίνια ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας θα γίνονται πλέον ημερίδες πριν από τα εγκαίνια, όπως έγινε και φέτος.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι από το 2013 θα λειτουργεί ειδικό γραφείο αγροτικής ανάπτυξης στον δήμο Δίου-Ολύμπου, με έδρα την Κονταριώτισσα, «επειδή πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι ο αγροτικός τομέας», τόνισε ο δήμαρχος.
Ακόμη, μιλώντας για την καθιερωθείσα από την προηγούμενη δημοτική αρχή Δίου, «γιορτή του αγρότη», είπε ότι αυτή η γιορτή είναι μια παράδοση από τα παλιά χρόνια, όπου οι αγρότες μετά τη συγκομιδή των προϊόντων τους μαζεύονταν όλοι μαζί και γιόρταζαν.
«Από τότε, από εκείνες τις γιορτές, είχε αναπτυχθεί μεταξύ μας ένα αίσθημα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης. Κι αυτή την εποχή και μ’ αυτή την κρίση που υπάρχει, αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης το χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο.
Και επειδή ακριβώς κάποιοι φαίνεται ότι δεν θέλουν να βλέπουν το χαμόγελο και την ελπίδα σ’ αυτόν τον λαό, εμείς είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε, υπάρχουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα ηχηρό. Με τη συμπαράσταση όλων, με τη βοήθεια όλων και με τη μεταξύ μας αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει τώρα ακόμη παραπάνω, αυτός ο λαός θα επιβιώσει και θα έχει και μέλλον», α
νέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Στα εγκαίνια της 10ης έκθεσης είχε κληθεί και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος όμως ήταν εκτός Ελλάδας, γι αυτό και τον εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του, Γιάννης Ποδιώτης.
Ο κ. Ποδιώτης μιλώντας, εκ μέρους του υπουργού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα και μοχλό της αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά η χώρα μας προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου».
ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η τελετή των εγκαινίων άνοιξε με ευχές του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωακείμ Οικονομίκου, καθώς και με ευχαριστίες του αντιδημάρχου Πέτρου Κιάφα προς φορείς και πρόσωπα που εργάστηκαν και συνέβαλαν για τη διοργάνωση της 10ης έκθεσης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κιάφας εξέφρασε ευχαριστίες προς την αντιπεριφέρεια Πιερίας που ήταν και συνδιοργανωτής της έκθεσης καθώς και προς την αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου, προς το επιμελητήριο Πιερίας, προς χορηγούς και εκθέτες, προς υπαλλήλους του δήμου, προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κωτούλη, προς την αντιδήμαρχο κ. Τσιμήτρη και προς τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Ζέρβα, ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως εξέφρασε προς στον συνδημότη Διονύση Πασχάλη, λέγοντας: «Είναι δίπλα μας, είναι από τους βασικούς συντελεστές αυτής της εκδήλωσης».
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Τέλος, ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Κιάφας και προς τους εισηγητές της ημερίδας που προηγήθηκε και συγκεκριμένα προς τον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπαστάμκο και προς τον καθηγητή πανεπιστημίου, Ηλία Ελευθεροχωρινό, που έλκει την καταγωγή του από τον Κολινδρό.
Στην ημερίδα αυτή, που έγινε σε αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Καρίτσας, εκτός από τους δύο εισηγητές μίλησαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο βουλευτής Γιώργος Κωνσταντόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στα εγκαίνια της 10ης έκθεσης παραβρέθηκαν, εκτός από τους προαναφερθέντες, οι βουλευτές Λίτσα Αμανατίδου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Χριστογιάννης, εκπρόσωπος της βουλευτού Άννας Μάνη, η πρώην βουλευτής Μαρία Μίχου, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καρίτσας Νίκος Πατρής, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Ζουρζούρα, Θεόδωρος Τζίκας, Μιχάλης Κρεμέτης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νίκος Λάππας, Γιώργος Ζτάνης, Γιώργος Κεχαγιάς κ.ά., σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, επιμελητηριακοί σύμβουλοι, οι πολιτευτές Ξενοφών Μπαραλιάκος και Αστέριος Τόκας, εκπρόσωποι αγροτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων φορέων, συνεταιριστικών οργανώσεων καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης» στη 10η Γιορτή του Αγρότη, στην Καρίτσα Πιερίας

Την προσοχή και το αμέριστο ενδιαφέρον του για τον τόπο του την Πιερία κατέδειξε για μια ακόμη φορά το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης», κ. Διονύσης Πασχάλης, ο οποίος συμμετείχε, συνοδευόμενους από εξέχοντα πρόσωπα από διάφορα σημεία της Ελλάδας, στις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της 10ης Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας στην Καρίτσα. Ο κ. Πασχάλης, ο οποίος μέσω του ιδρύματός του, αλλά και προσωπικά, στηρίζει πολλές δραστηριότητες στην Πιερία και πολλές φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βοηθά ουσιαστικά τους Πιεριείς.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης», ο Πιεριέας κ. Διονύσης Πασχάλης, μετά από την πρόσκληση του δήμου Δίου-Ολύμπου τίμησε με την παρουσία του τη 10η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας, που διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά στην Καρίτσα του νομού Πιερίας.
Συνοδευόμενος από εξέχοντα πρόσωπα μάλιστα ο κ. Διονύσης Πασχάλης παρακολούθησε στο δημοτικό σχολείο της Καρίτσας την ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γιορτής του αγρότη, με αντικείμενο το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.
Τον κ. Πασχά
λη υποδέχθηκε στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας ο αντιδήμαρχος Δίου- Ολύμπου, κ. Πέτρος Κιάφας.
Αναγνωρίζοντας την προσωπική συνεισφορά στη στήριξη του συγκεκριμένου θεσμού, αλλά και πολλών ακόμη δράσεων συνολικά στην Πιερία, ιδιαίτερη μνεία για τον κ. Πασχάλη έκανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, κ. Γιώργος Κοτούλης, ευχαριστώντας τον για την συνεχή προσφορά του.
Ο κ. Διονύσης Πασχάλης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, καθώς διαρκώς βρίσκεται πολύ κοντά στα ζήτηματα που αφορούν την κοινωνία της Πιερίας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και με το ίδρυμα που έχει ιδρύσει.
Αμέσως μετά ο κ. Διονύσης Πασχάλης βρέθηκε με τους επίσημους καλεσμένους του στο χώρο του σταδίου της Καρίτσας, όπου έγιναν τα εγκαίνια της 10ης έκθεσης αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας.. Ειδική μνεία στη συνδρομή του κ. Πασχάλη έκανε ο αντιδήμαρχος Δίου- Ολύμπου, κ. Πέτρος Κιάφας.
Ο κ. Πασχάλης, με τους εκλεκτούς του καλεσμένους, παρέμειναν στο χώρο διεξαγωγής της έκθεσης και κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος. Μάλιστα η ερμηνεύτρια Φυλιώ Πυργάκη, τον ευχαρίστησε προσωπικά από τη σκηνή της εκδήλωσης, ενώ και ο ίδιος ο κ. Πασχάλης, σεβόμενος την παραδοσιακή ερμηνεύτρια τη χαιρέτησε προσωπικά.
Δεν είναι μικρός ο αριθμός των Πιεριέων που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κ. Διονύσης Πασχάλης δεν σταματά να στηρίζει και να βοηθά την περιοχή του, όπως κι όταν αυτή του το ζητήσει. Και είναι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που σπεύδουν να ευχαριστήσουν τον κ. Διονύση Πασχάλη που εκτός από την συμπαράστασή του μέσω του ιδρύματός του, δεν παραλείπει και σαν άτομο να βοηθά όπου αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ανάγκη.