ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΕΓΙΝΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ κ. ΚΟΥΚΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΥΡΗ.

Οι έννοιες της προστασίας, της προβολής αλλά και της οικοτουριστικής ανάπτυξης του υγρότοπου Παπαπουλίου Νέων Πόρων Δ.Δίου-Ολύμπου, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εγκαινίων του πρώτου ιχθυοτροφικού – οικοτουριστικού πάρκου της Ελλάδας, που φέρει τη μυθολογική ονομασία «Τηθύς».
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο στα όρια του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Συγκεκριμένα πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας του υγρoτόπου 3.000 στρεμμάτων του Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους, στις παρυφές του Ολύμπου και των πιερικών ακτών, που από την περασμένη Κυριακή άνοιξε επίσημα τις πύλες του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιερείς εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, ο δήμαρχος Δίου-ΟλύμπουΓιώργος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Τζίκας,Δημήτρης Χατζής, Γιώργος Κεχαγιάς, Σοφία Ζουρζούρα κ.ά., τέως δημοτικοί σύμβουλοι του Δ.Αν.Ολύμπου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιαννάκης Ποτιούδης, προϊστάμενοι και υπάλληλοι υπηρεσιών, εκπρόσωποι του ΑΠΘ, αλλά και αρκετοί κάτοικοι του δήμου και του νομού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΘΥΣ
Μετά την εκκλησιαστική Ακολουθία και τον Αγιασμό που τελέστηκε, οΚώστας Κουκάρας, ένας εκ των δύο επενδυτών του «Τηθύς» (ο άλλος είναι ο κ. Καμπούρης) αναφέρθηκε στο ιχθυοτροφικό και οικοτουριστικό πάρκο: «Σας καλωσορίζω στο «Τηθύς», στο πρώτο ιχθυοτροφικό – οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας.
Τι είναι το πάρκο «Τηθύς»; Το πάρκο «Τηθύς» αφορά μια μισθωμένη έκταση στον υγρότοπο των Νέων Πόρων του αύλακα Παπαπουλίου, ο οποίος υγρότοπος, με υπουργική απόφαση, είναι χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο άγριας ζωής και ως φυσικό ιχθυοτροφείο στα πλαίσια του ειδικού σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στο οποίο παρέχουμε υπηρεσίες επιστημονικού συμβούλου.
Το πάρκο «Τηθύς», κυρίες και κύριοι, σηματοδοτεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης όχι μόνο για τον τόπο μας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μοντέλο αυτό μας κατατάσσει πλέον στις χώρες εκείνες που σέβονται τον βιολογικό μας πολιτισμό.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ανάδειξη και προβολή της αξίας τέτοιου είδους ευαίσθητων οικοσυστημάτων μέσα από το πρίσμα όμως όχι του «μην αγγίζετε» που είχε κυριαρχήσει όλα αυτά τα χρόνια και, αν θέλετε, κατά την άποψή μας, είχε αποτύχει. Αλλά μέσα από το πρίσμα της κατανόησης και της γνώσης η οποία προέρχεται από τη γνωριμία του.
Απαντά σε ερωτήματα π.χ. τι είναι οι υγρότοποι; Γιατί υπάρχουν; Σε τι χρησιμεύουν; Γιατί πρέπει να τους προστατεύουμε; Ποιοι οργανισμοί ζουν εκεί; Γιατί ζουν τόσοι πολλοί οργανισμοί; Τι θα συμβεί αν καταστραφούν;