Παράδοση και Πολιτισμός στη Ράχη Πιερίας

«Παρακολουθήσαμε στα ΚΕ’ ΠΑΤΡΙΑ ένα συνέδριο – αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι με εκλεκτούς εισηγητές:πανεπιστημιακούς δασκάλους, ιερείς, διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων. Παράλληλα ζήσαμε, ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι από το Ωδείο Αθηνών στην αστείρευτη μουσική μας παράδοση».
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης Δημήτρης Ντούρος συνόψισε την διαδρομή των φετινών εκδηλώσεων που αποτελούν θεσμό για την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για εκδηλώσεις που προσέλκυσαν πλήθος φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού και με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκαν στη Ράχη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όπως είναι γνωστό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου -Ευαγγελιστή Λουκά.
Όπως σημείωσε ο κος Ντούρος:
»Οφείλουμε ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίησή τους. Τους νέους του χωριού μας, τον Δήμο Κατερίνης και τον Ο.Π.Π.Α.Π., τα Μ.Μ.Ε. για την προβολή, τους απανταχού φίλους των Πατρίων και όλους τους συνδημότες, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μας».
Στο επίκεντρο των ΚΕ’ Πατρίων βρέθηκε το καθιερωμένο πλέον επιστημονικό συνέδριο, που φέτος ήταν αφιερωμένο  «στο δημοτικό τραγούδι», ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε  επίσης πλούσια μουσικοχορευτικά δρώμενα. Συνδιοργανωτής ήταν ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν εκπρόσωποι βουλευτών, τοπικών αρχών,συλλόγων και φορέων κ.α

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο πνευματικό κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης
Σάββας Χιονίδης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αξίζουν συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης που σε ένα δύσκολο περιβάλλον για όλους μας, δίνει το παράδειγμα πώς πρέπει να σκεπτόμαστε και να δρούμε. Πρόκειται για εκδηλώσεις με ξεχωριστή διάσταση που τοποθετούν τον πολιτισμό, την παιδεία, την πίστη μας στο επίκεντρο και αποτελούν φωτεινό φάρο που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε. Αυτά είναι τα σημαντικά πράγματα, αυτή είναι η πραγματική Ελλάδα, αυτά είναι τα «όπλα» που κράτησαν τον ελληνισμό ζωντανό στο πέρασμα των αιώνων και πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε».
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του συνεδρίου Πρωτ/ρος- Καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης υπογράμμισε χαρακτηριστικά:»Μέσα από αυτό το συνέδριο δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις πνευματικές μας ρίζες, στο δημοτικό τραγούδι το οποίο αποτελεί διαχρονικά ένα γνήσιο κομμάτι του βίου μας. Εδώ λοιπόν στη Ράχη αναδεικνύεται ο πνευματικός μας πλούτος και αυτό είναι σημαντικό γιατί θεωρώ ότι η κρίση δεν είναι οικονομική. Είναι πρωτίστως πνευματική».
Στο περιθώριο του συνεδρίου σε δηλώσεις τους αφενός ο  Θωμάς Αποστολόπουλος, Επ. Καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι «υπάρχει ένα μικρό θησαυροφυλάκιο στις μουσικές ιδιαιτερότητες στην παράδοση των Πιερίων, που είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τους ειδικούς», αφετέρου ο Χρήστος Χατζηαθανασίου, Φιλόλογος, Πρώτος Λειτουργός Εκπ/σεως  του Υπ.Παιδείας& Πολιτισμού της Κύπρου υπογράμμισε: « Η εισήγησή μου αφορά την παρουσία της Παναγίας στα δημοτικά τραγούδια της Κύπρου, τον θρήνο της Παναγίας, όψεις της Θεοτόκου και πώς ακριβώς την αντιλαμβάνεται και την βιώνει ο άνθρωπος του λαού».
Εισηγητές ήταν μεταξύ άλλων ο Πρωτοπρεσβύτερος – καθηγητής π.Γεώργιος Μεταλληνός, ο Μοναχός π. Συνέσιος Γεννατάς,ο  Παναγιώτης Κίκηλης, Ιατρός – Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, ο Μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης, ο Μέλλιος Πίτσιας, Δάσκαλος κ.α. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ήταν ο Αρχιμανδρίτης π.Παύλος Ντούρος.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Τα δρώμενα του περασμένου Σαββάτου ολοκληρώθηκαν μοναδικά(στο δημοτικό σχολείο Ράχης), με ένα εξαιρετικό μουσικό ταξίδι σε κάθε γωνιά του ελληνισμού από τους Δασκάλους και τους Μαθητές του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιαμούλη, την Κατερίνα Παπαδοπούλου και ένα εκλεκτό επιτελείο μουσικών με υπεύθυνο τον Ανδρέα Τσεκούρα.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σήμερα Δευτέρα 22 Οκτωβρίου θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά και την Πέμπτη
8 Νοεμβρίου κατά τις ώρες 9:00 – 13:00    αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δρώμενα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από κατοίκους και πολιτιστικούς συλλόγους της Πιερίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ομιλία του Κωνσταντίνου Γανωτή, φιλόλογου – συγγραφέα, ο οποίος φώτισε  σημαντικές πτυχές του δημοτικού τραγουδιού και της πνευματικής ωριμότητας του λαού μας.