Συστατικά
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα, για το πασπάλισμα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι
140 γρ. βούτυρο, παγωμένο
150 γρ. γάλα
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
700 γρ. στήθος κοτόπουλου, ψημένο και ψιλοκομμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. σπιτική κέτσαπ
2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
αλάτι
Για τη σύνθεση
1/2 αγγούρι, κομμένο σε λωρίδες με το πίλερ
150 γρ. ανανά, φρέσκο, κομμένο σε κομμάτια 2 εκ.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα scones
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C στον αέρα.
Βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ, προσθετουμε ¼ κ.γ. αλάτι, και ανακατεύουμε.
Φοράμε γάντια, προσθέτουμε το βούτυρο, και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Προσθέτουμε το γάλα και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να δημιουργήσουμε μια απαλή ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας ώστε να ομογενοποιηθεί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε διαστάσεις 20×25 εκ.
Με ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 7 εκ. κόβουμε 6 κύκλους από τη ζύμη. Τη ζύμη που περισσεύει την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και κόβουμε άλλους 3 κύκλους. Έχουμε συνολικά 9 κύκλους από ζύμη τους οποίους μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα ζυμαράκια με τον κρόκο του αυγού αραιωμένο σε νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου, και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη ώστε να κρυώσουν τα scones μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Aνακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το κοτόπουλο ψιλοκομμένο, το γιαούρτι, την κέτσαπ, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και το αλάτι.
Για τη σύνθεση
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση του κοτόπουλου, τοποθετούμε από πάνω 1 λωρίδα αγγούρι, 2 κομμάτια ανανά, και κλείνουμε με το καπάκι του ψωμιού.
Αν θέλουμε, στερεώνουμε το σαντουιτσάκι με μια μεγάλη οδοντογλυφίδα, και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com